Siyer Mekanları 2

Siyer Mekanları 2

Mekke harem bölgesindeki taşlardan , küp şeklinde inşa edilen Kabe'nin her bir köşesi baktığı yön itibariyle  ; Rükn-ü Yemani (güney) , Rükn-ü Şami( batı ) ,Rükn-ü Iraki (kuzey) , Hacerü'l Esved (doğu) diye isimlendirilir. 13 mt yüksekliğindeki Kabe , 11 mt x 12mt ölçülerindedir.
Kabe'ye illk örtü astıran kişi Yemen bölgesinde hüküm süren Himyeri krallarından Esad Ebu Kerb'dir. Bu uygulama Peygamber Efendimiz  (sallallahu aleyhi ve sellem )tarafından yılda iki örtü asma şeklinde devam ettirilmiştir. Kırmızı örtü 10 Muharrem'de , beyaz olan ise 27 Ramazan'da asılırdı.
Abbasi halifesi Nasır Lidinillah'ın hilafetinin son demlerinde gönderdiği siyah üzerine sarı simli örtü şekli günümüze kadar gelmiştir.
Her yıl yenilenen örtü Hz. Ömer döneminde ilk kez Mısır'da imal edilmiş , bir ara payitaht İstanbul'da iç örtüsü imal edilse de asıl üretim Mısır'da devam etmiştir.
1924'de kurulan Suud Krallığı tarafından , 1936 yılında Mekke'de üretilmeye başlanan örtü halen burada , Hudeybiye yolu üzerinde adına kurulan fabrikada imal edilmektedir.
Örtünün üst kısmı Kabe tavanındaki halkalara tutturulurken , alt kısmı şazervan'daki gümüş halkalara tutturulur.
Hz. İbrahim'in üstünü açık bıraktığı Kabe ilk defa Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) dedelerinden Kusay b. Kilab tarafından hurma dallarıyla örtülmüştür.
Cahiliye döneminde evi yakın olan Utbe b. Erzak'ın kapısına astığı kandil ile aydınlatmaya çalıştığı Kabe'nin ilk genişletmesi ve hususi aydınlatması Hz. Ömer döneminde başlamış , günümüze kadar da geliştirilerek devam etmiştir.
Kaynak : Siyer Mekanları Yasin Yağcı ( 2017)

Sosyal medyada paylaşın